Biografie

©Marco Hofste

Remco Reiding (Amersfoort, 1976) is onderzoeker, schrijver en journalist. Hij spoorde nabestaanden op van bijna tweehonderd oorlogsslachtoffers uit de Sovjet-Unie, die op het Russisch Ereveld in Leusden begraven liggen. Voor zijn opsporingswerk werd Reiding geridderd door de Nederlandse autoriteiten en onderscheiden door de president van Rusland.

Zijn enerverende zoektocht heeft hij beschreven in een boek: Kind van het Ereveld. In de woorden van Adriaan van Dis is zijn verhaal ‘een toonbeeld van empathie, doorzettingsvermogen en voorbeeldige journalistiek, maar vooral ook een daad van rechtvaardigheid’.

Van 2004 tot 2012 werkte Reiding als correspondent voor Nederlandse media in Moskou. Zijn verhalen over de schoolgijzeling in Beslan werden genomineerd voor het Gouden Pennetje.

In 2012 keerde Reiding terug naar Amersfoort, waar hij onder meer werkzaam is voor de Stichting Russisch Ereveld en Kamp Amersfoort. Sinds 2015 heeft hij een vaste rubriek in AD/Amersfoortse Courant. In 2017 publiceerde hij Hier rust…, Vijftig verhalen achter de grafstenen van begraafplaats Rusthof.