Biografie

©Marco Hofste

Remco Reiding (Amersfoort, 1976) is onderzoeker, schrijver en journalist. Hij spoorde nabestaanden op van meer dan tweehonderd oorlogsslachtoffers uit de Sovjet-Unie, die op het Sovjet Ereveld in Leusden begraven liggen. Voor zijn opsporingswerk werd Reiding geridderd door de Nederlandse autoriteiten en onderscheiden door de president van Rusland.

Zijn enerverende zoektocht heeft hij beschreven in een boek: Kind van het Ereveld. In de woorden van Adriaan van Dis is zijn verhaal ‘een toonbeeld van empathie, doorzettingsvermogen en voorbeeldige journalistiek, maar vooral ook een daad van rechtvaardigheid’.

Van 2004 tot 2012 werkte Reiding als correspondent voor Nederlandse media in Moskou. Zijn verhalen over de schoolgijzeling in Beslan werden genomineerd voor het Gouden Pennetje.

Na zijn terugkeer naar Amersfoort in 2012 werkte hij onder meer voor Stichting Sovjet Ereveld en Kamp Amersfoort. Ook was Reiding voorzitter van voetbalclub ASC Nieuwland. Van 2015 t/m 2020 had hij een vaste rubriek in AD/Amersfoortse Courant. In 2017 publiceerde hij Hier rust…, Vijftig verhalen achter de grafstenen van begraafplaats Rusthof.

In 2020 trad Reiding als directeur in dienst van Stichting Sovjet Ereveld om de ambitieuze plannen van de stichting te helpen verwezenlijken.